Friday, August 28, 2009

Perosak Kenduri Kawen




Hari nie... me nak berkongsi satu cerita yang kurang enak. Dah lama dah tersimpan dalam hati. Dalam banyak2 hal, ada beberapa perkara yang menjadi "Perosak Kenduri Kawen" me.


Perosak yg dtg dari tetamu undangan takmau ceritalah.Maafkan aje.
Perosak yang datang dari saudara-mata...haih tutup mata!
Perosak yang datang dari seorang kawan pun ada juga.
Tapi "Perosak Kenduri Kawen" yang sorang ni sangat bahaya.


"PKK" ini masih hijau dalam kerja-kerja kahwin.
Sponsor sana sponsor sini bukan main.
Bila bercerita ttg konsep macam dia sorang yang penting.
Pada future bride & groom you have been warning! (nak gak rhyme tu)




p/s: Syukurlah all my other vendors were excellent.
Semuanya bagi lebih. Tak ada yang kurang.
Lebih cantik, lebih cameraman, lebih hour, lebih committed.
Alhamdulillah.




Sunday, August 23, 2009

Done!

Yes, I'm done and over with the wedding.
Everything turned out to be beautiful.. just the way I imagined it to be.
And I'm very grateful... syukur pd. Allah yang satu.
Kalau bukan dengan kehendak-Nya...takkan sume yang kita rancang berlaku.


Info bits:
Date: 1.8.2009
Venue: Ampang
Pelamin: Creative Elements
Makeup: Fiza Zainuddin
Dress: Man Kajang
Photo: Green Apple
Food: D'Saji Felda

video

Saturday, August 22, 2009

Sebelum & Selepas

Kalau nak cerita bab sebelum dan selepas, memang melampau banyak yang terjadi. Me cadang nak kena buat series of before & after entries :) Yang paling penting untuk entry nih nak kena tunaikan janji. Dah lama Sasabby menanti :)


#1. Cerita baju. Me ada 4-pasang baju sebenarnya. Baju nikah + reception di KL by Man Kajang. Baju reception di Negeri-9 dan baju bertandang di Kedah. Tapi bila my dad tengok baju nikah itew,dia nak suruh pakai that dress empat2 kali. Huhu.

#2. Cerita warna baju. Off-white for nikah. All white for reception. Lavender for Negeri-9. Black+Grey for Kedah.

#3. Cerita banyak pun tak guna. Ini gambar2 baju reception time gi fitting ;) Enjoy it!
Check this out!


Sesi berangan


Boo checking out my shoes sbb tinggi sangat! huhu!




Thursday, August 13, 2009

Alhamdulillah...Mrs. Dahhhh :)


Date: 1/8/2009

Day: Saturday


Alhamdulillah...hari nih dah masuk hari ke-13 Me & Afnal disatukan.Buat masa ni tak rasa sangat perbezaannye sebab blum lagi duduk sebumbung. Dia kerja di Utara. Me di KL. Esok kita semua ke sana la untuk majlis bertandang. Dan mestilah me ditinggalkan duk sana sekejap kan. Tak bersedia sebenarnya. Lebih2 lagi bila my one and only niece Khairyn has become more attached to me. Pagi2 bangun dah tarik Aunty Ina dia. Waaa...husband, can we plz stay here in KL :))

Anyways...

I've tried to upload our nikah montage but it's taking too too long!

Ini je dulu...jap letak lagi ;)










Thursday, July 23, 2009

Syukur

Alhamdulillah...saat ni:

1. Pelamin rumah dah datang bincang. Sumernye OK.
2. Semalam dapat jumpa Kak Fiza makeup for nikah. Juga OK.
3. Arini nak jumpa Udey for the first time. Nervous la! hihi.
4. Malam ni try baju sanding together with Boo @Kajang. *can't wait*
5. Monday plak jumpa Sher for decor dulang hantaran.

Minta dipermudahkan semuanye.

*nota kaki*
tengok lah...semua dah start tulis dalam bentuk point form jek.
heheh..tak kuasa nak mengarang dah.
lepas dah semua selesai,bukan takat karangan.
cerpen pendek & novel bergambar aku terbitkan.huhu.

Saturday, July 18, 2009

Empat Belas Hari Lagi

Apa yang dibuat bakal pengantin 14-hari sebelum hari nikah nyer?
Orang lain macam banyak tapi saya...erm. Takde apa pun?
Patutkah aku mula risau? Hmm..check-list sumer dah bertanda.
Ada beberapa perkara jek lagi la.


1. Pelamin rumah sampai skang tak datang bincang
2. Make-up pun tak pernah contact lepas dah booked
3. Photographer sanding pun tak pernah jumpa
4. Deco dulang hantaran pun sama



Dorang sumer nih pro-pro belaka.
Patutkah aku risau? Hmm..


Wednesday, July 15, 2009

Flashback pagi

Hmmm...pagi-pagi bangun arini rasa sayu plak tiba-tiba.
Tak lama lagi semua yang dirancang sejak Oct 2008 nak jadi dah.
Insya Allah.Kelakar gak bila ingat balik.Lain yang plan, lain yg jadi.


*REWIND*
Raya bulan Oct 2008 lepas Mr. A datang setelah sebulan tak jumpa.
Puasa takleh la jumpa.Tapi memang sebulan atau 2bulan baru dapat dating.
Sebab dia duk jauh kat utara.So berpoya-poya lah seperti biasa.
Kebetulan me family tiba-tiba nak buat open house tertutup.
So me pun suggest Mr.A join sekali.


Me: 'Jom la datang raya syg.Leh SLOW-TALK ngan ayah sy'
Mr.A: 'Huish.Tak boleh.Belum masa nyer lagi.Nanti laaa'
Me: 'Me tak paksa.Tapi kan best raya sama takde la nnt tension dtg semuka'
Mr.A: 'Nanti la kay.Tahun baru 2009 org dtg jumpa'


Alih-alih esok nye Mr.A tetiba excited nak datang beraya.
Sebab takut datang sorang nanti berpeluh-peluh.Hehe.Orang ramai kat rumah.
Meriah hari raya takde la cuak sangat kata dia.
Ayah excited sangat jumpa Mr.A
Sebenarnya dia dulu yang kenal Mr.A sebelum saya.
Dorang sama-sama hiking gegunung kat Mesia ni.So takde la kekok sangat.Terus...
Bila borak berdua,ayah tak kasi saya join.
Dah habis cerita-cerita ayah ajak makan ramai2.
Giat ayah introduce Mr.A kat semua.Uncle-uncle & Aunties sumer pun ada.
Apa cerita nih?


Me: 'Ok ke syg.."
Mr.A 'Ayah awak soh kawen tahun baru nanti..'
Me: 'What!2009 tak bleh.2010 laa'
Mr.A 'Cakap dah.Dia takmau'
Me 'Mati aku'
Mr.A 'Sama la saya'

Hehehe..kesimpulan nye...memang kita manusia merancang je.
Allah dah lama tentukan.Dan saya minta dan berdoa biarlah ia terlaksana.
Sejak dari raya itew....banyak sangat me dan Mr.A berbalah.
Bukan je ngan Mr.A, dengan ayah, dengan mama especially.
Hari ni...adalah saki-baki sikit lagi nak bergaduh,tak puas hati,pening2,tertekan,jerit sana sini.
Pasni ada ke...?
Minggu depan sure riuh nye dah lain.
Rasa rindu nanti bila semuanya dah berakhir.
Haihhh.

Monday, July 13, 2009

TQ Girlfriends!

My hen's night last Friday was a nice one.


Thank God I didn't get to wear a tiara coz my friends would have made me walk up & down Bukit Bintang with it!


Pix @Westin Hotel are not with me. Kena tunggu Sue.


But GFs...I really appreciate the time & effort!


Kelly & Shikin...don't worry. I love it when you brought Aryan & Aisyah :))


Maybe you guys are the only one yang bawa anak to join in that kindda party!


We had a good time right :)



First time nak letak gambar sendiri kat blog nih.

Hiks..Enjoy!












Friday, July 10, 2009

Dua-puloh Satu

NOOooooOooOOOoO...!
21 hari jer lagi?
betul ke nihhh?
apsal aku cam relek tak buat apa jek?

Okay...that's not true.
Actually banyak gak yang aku buat.
Seperti?
Ermm...let me see...

1. Jumpa Man Kajang. Baju nikah siap & tersangat cantik!
2. Jumpa Mariq. My diamond dah sampai!
3. Rutin ke facial...tetap!
4. Bunga telur VVIP siap!
5. Baju 'back-up' for my love telah dihantar ke tailor.
6. Jumpa Dy. Beri barang-barang hantaran untuk digubah.
7. Pengapit pun sudah hantar kain ke tukang jahit.
8. Baju-baju flowergirls pun bakal siap minggu depan.
9. Potong rambut....dah!!

Malam nih my geng sekolah bakal menghiburkan aku.
I really hope so! Hibur okay! Jangan torture bakal pengantin ini dengan kisah lampau atau soalan-soalan masa depan! Bachelorette party la nihhh konon. Walaupun saya tidak bersetuju dengan hiburan yang sedemikian. Kita bukan mat saleh kan? But I consider it as some 'quality' time with my friends. Lagipun Makcik Gedik sure sudah bertungkus-lumus bersiap-siap untuk party ini. Hehe. Yang ADO!

Kesimpulan nye...minggu lepas banyak kerja dah settle.
Minggu ni hampeh! Tapi saya yakin minggu depan bakal dipenuhi dengan kesudahan-kesudahan yang indah.
*tutup mata berdoa* Seperti sekali lagi??

1. Jumpa photographer nikah discuss acara untuk malam itew :)
2. Fitting baju untuk di Negeri-9
3. Fitting baju sanding with Man Kajang
4. Hopefully Mariq Diamonds bawakan perkhabaran gumbira

Pasni saya akan up-date wedding check-list! Hait!

Monday, June 29, 2009

R.S.V.P.

R.S.V.P.
Origin: 1895 - 1900
Respondez s'il vous plait (please reply)



Masa mula-mula pergi tempah kad bersama ayah
Tak pernah terdetik pun nak buat reply card di hati
To me R.S.V.P. cards are a waste of paper and money
But I was just being selfish like I normally do,

Tak fikir kawan-kawan ayah
Fikirkan kawan sendiri aje yang hanya paling ramai pun 200-300 org
Cik pengantin, yg nak ramaikan dewan bukan kawan awak sowang!


Jadi patut la diam-diam ayah pergi semula ke kedai Kad Kahwinku
Tau-tau dia kata dia dah tambah R.S.V.P.

Jadi nye kad makin lambat la siap
Memang aku marah. Dah la salah cetak kad itew.
Aku pun terus post aje pada kawan-kawan tanpa R.S.V.P.
Ramai yang tanya "Eh,tak payah R.S.V.P. ke?"
Yang aku ni "Eh,kena ke?"


Cuma sebenarnya plan aku mau confirm kan saje di Facebook
Idea itu dah lama pun timbul masa terlihat Kak Siti nyer invite 2008
Sekali lagi tanpa fikir tentang kawan-kawan ayah
Ayah pun tanya satu hari "Macam mana Kak Ina nak tau siapa yg dtg?"
Aku pun kata "Nanti kawan-kawan reply kat FB jek"
Ayah "Owh! Kalau camtu buatkan untuk kawan ayah sekali!"
Aku "Takleh. Kawan ayah sumer kena ada FB"
Tiba-tiba kesian plak kat ayah. Aku ni memang fikir diri sendiri aje!
Sorry ayah :( Nasib baik ayah pergi buat diam-diam kan

Bersyukur gak ada teknologi canggih ni sumer
Terima kasih pada kawan-kawan yg dah reply di FB
Kad belum sampai kat tangan pun lagi dah confirm nak attend
TQ all...I really appreciate it ;))


Moral nyer : Ah, lu fikir la sendiri! (fikir kawan-kawan ayah sama la)



Kawan-kawan Kawen




Saya suka sangat bila dapat berita kawan-kawan kawen ;)


Pengantin sama padan,pelaminnye indah,jumpa kawan-kawan lama...besh!






Semuanyer chantique!



Saya harap saya nyer wedding begitu jua :))

Sunday, June 28, 2009

Tinggal-Tinggal kan

Ya Allah...lama betul ditinggalkan blog ini.
Rindu seh. Hingga ramai bloggers yg selama ni aku ikuti perkembangan mereka pun dah selamat semua nyer.Congratulations girls!
Semoga berbahagia ke anak cucu.

Bulan June memang memberi banyak stress!
Dengan payahnya selesaikan dokumen penting,dengan printing yg salah pada kad RSVP,dengan baju nikah sampai ke sudah tak siap2,dengan isu pengapit,flower girls,pelamin...segala-gala nya lah.

Yang best nya,dalam segala kepayahan itu,hati sentiasa suka di saat jumpa kawan-kawan lama.
Sesungguhnya proses "menjemput" ni memang seronok.
Mampu dilupakan sekejap segala masalah yg melanda.
Kesimpulannya biar lah apa yg jadi pada majlis aku nanti

Yang penting....me family disisi & kehadiran kawan-kawan :)

Wednesday, June 3, 2009

Damn June

Monday, 1-6-2009

-Went to Pejabat Agama to get Borang HIV

-Borang HIV patut amik di klinik dan terus buat test di situ katanya

-Ke klinik tapi nurse keling tu bagi syarahan plak soh pergi klinik lain

-The bloody klinik is so near to that pejabat agama I went tapi dia soh gi klinik lain gak

-Aku tinggal di Ampang..soh pergi klinik berhampiran

-Kata keling tu kalau tak tau di mana,pergi Balai Polis tanya


-Wei keling..kalau kau nak tau mmg sebenarnya klinik Au2 tu lagi dekat ngan rumah aku OK

-Pergi mampus la keling.Aku pun tak hingin bagi kau sentuh aku!

-Kalau ko tak reti serve the people,aku cari government servant lain

-Padan muka kena bambu ngan ayah aku


-Aku pergi cari la jugak klinik di Ampang itu.Dalam masa 2jam settle.



Tuesday, 2-6-2009

-Dah set appointment to discuss about pelamin kat butik LyndaRahim

-Sampai2 butik orang yang dicari takde (bukan nak cari Lynda k).

-This is not the first time.Naper amik mudah bab2 ni?

-My parents bengang gila.Aku beria promote tau.


-Aku berdegil nak pelamin dari butik ni.Dahla amik designer luar,Hall ask for extra charge!

-Malam gaduh plak.Argh elok la.I need a break.




Wednesday, 3-6-2009

-Kereta patut siap hari ni.Dah dua hari ditinggal kat workshop.

-Pergi sana tak siap lagi!Adui!Apa la bala sangat minggu ni.

Friday, May 29, 2009

Gambar Ber-cherita



Sejak 2-3hari lepas semangat tiba-tiba datang untuk korek dan kumpul semula gambar2 lama bagi dijadikan tatapan family & friends pada malam pernikahan nanti.


Thanx to AmyMizzunderstood yang bagi idea "centerpiece". Terus hati pun dah berkenan untuk letak love story kami kat setiap meja tetamu sebagai centerpiece. Tak jadi la letak lilin. Jadi bersedia ya semuanya untuk sedikit PDA (public display of affection)


Jemputan pun tak ramai.. setakat family & some close friends.. Lagipun slideshow malam reception nanti xde gambar ber-chinta dolu-dolu okay. Hehe.


Nak dijadikan cherita, sebelum memulakan entry ini tadi saya terima ucapan dari Udey Ismail (My official photographer) What a pleasant suprise! Cam dia tau-tau jer nak ber-cherita tentang gambar arini.


Kalau nak tau, tahun lepas first thing yang saya cari ialah photographer! Masa tu check-list pun belum buat lagi. Hehe. It's my #1 priority. Minat pun di situ juga. Dulu nak sambung study niat di hati nak amik MA in Photography tapi ayah tak bagi. Hehe.

Berbalik pada Udey, kalau nak tau naper saya pilih dia...tengok lah sendiri..













Chantique kan? ;)



Tuesday, May 26, 2009

Malas..




Dalam kepala dah malas nak fikir bab wedding.


Penat dah sejak Oktober tahun lepas.


MEMORY FULL!


Eh ye ker ni full? Lagi 2 bulan je nih!


Nasib la. Malas nak layan (buat masa ini).





Monday, May 18, 2009

Work In Progress!



1.Caterer @Home
:::( booked. DONE! ):::

2.KL Reception Venue
:::( booked. DONE! ):::

3.Dulang Hantaran Deco
:::( booked Sher & Dy. DONE! ):::

4.Bunga Telur for Perenjis @Home
:::( DONE! ):::

5.Bunga Telur for Perenjis @Hall
:::( baru tempah semalam di SSF! yeay! DONE! ):::

6.Bunga Pahar
:::( i think we have this. DONE! ):::

7.Wedding Favours @Hall
:::( ordered with Sweet Touch. DONE! )::

8.Wedding Favors @N-9
:::( mom mahu ke Nilai. Wajib! Tp bila ya? ):::

9.Hand Bouquets
:::( DONE! ):::

10.Wedding Cards for KL & N-9
:::( dalam proses. DONE! ):::

11.Borang-Borang
:::( misi ke Jabatan Agama gagal. It was closed ):::

12.HIV Test
:::( ini juga belum! ):::

13.Pelamin @Home
:::( By Creative Elements. DONE! ):::

14.Pelamin @Hall
:::( By LyndaRahim. DONE! ):::

15.Wedding Ring for b
:::( waiting for boo to come to KL ):::

16.Wedding Ring for me
:::( dalam proses. TQ Loh for introducing me to Mariq! ):::

17.Wedding Dress for Bertandang @Kedah
:::( Sudah tersedia cuma perlu dipilih antara 2 ):::

18.Wedding Dress for N-9 Reception
:::( sent for tailoring. DONE! ):::

19.Wedding Dress for KL Reception
:::( By Man Kajang. Penantian untuk ini sgt mencabar mental saya. DONE! ):::

20.Baju Nikah
:::( Also by Man. Uda ready! Go pick it up. DONE! ):::

21.Hair.Make.Up for Akad Nikah
:::( Booked Fiza Zainuddin. DONE! ):::

22.Hair.Make.Up for KL Reception
:::( have to double check on this one ):::

23.Hair.Make.Up for N-9 Reception
:::( have to balik kg for this! ):::

24.Hair.Make.Up for Bertandang
:::( bagaimana cayang ;) ):::

25.Videographer @Hall for KL Reception
:::( Thank you Ayah! DONE! ):::

26.Photographer @Hall for KL Reception
:::( By Udey Ismail from Candidsyndrome. DONE! ):::

27.Photographer @Home for Akad Nikah
:::( By Suriya from Green Apple. DONE! ):::

28.Buy Hantaran Gifts
:::( TQ again to Loh. I trust you man. Singapore Great Sale! Make me proud! ):::

29.MC & Music/Entertainment
:::( ala Daddy nih slow sket bab ini ):::

30.Guest list
:::( sentiasa perlu di up-date ):::

31.Send Out Invitations
:::( end of June. Tunguuuu! ):::

Wednesday, May 13, 2009

Recycle???

I'm definitely a go green type of girl and I would say recycling is very important!





But when it comes to weddings? Hmm..tough!
Especially when you are talking about your wedding dress.
Don't get me wrong..renting is perfectly practical.
But when you're being asked...
To wear your big sister's dress (made in like 7years ago)
I went like....Errrr....UUhhh???
I'm sorry....I don't want to!
















Monday, May 11, 2009

Je t'aime


Dulu-dulu Husband To Be suka text:


Je t'aime


Tiba-tiba timbul idea!!
*grins*

Thursday, May 7, 2009

Peekaboo!




Sekadar 'teaser'. Ini yang bakal kawan-kawan terima nanti ;))



Dalam proses okay. Another set of my wedding invitation lagi plain and simple. Tapi itu jemputan untuk kat negeri-9. So yang itu hanya untuk kawan-kawan ayah di kampung.




Wednesday, May 6, 2009

Hati Ceria

Hati Ceria ;))

kenapa..?


Sebab:-

1. baby and i are in good terms *wink*wink*
2. wedding card dah dalam printing process !
3. am going shopping for my wedding dress with Man Kajang !!




Sunday, May 3, 2009

Air yang dicincang takkan putus

Tengok aje pada tajuk ni dah tau dah apa subject nye kan?
Betul ke adik-beradik bergaduh camana pun sure akan berbaik semula?




Hmm..isu ni memang banyak tenggelam timbul dalam family aku. Tak pernah nya selesai. But lately it has been tested to the extreme. I can't tell you the details of course but the whole 'episode' has been a shock to me. Nak pulak tu tinggal 2 bulan lebih je wedding aku dah. Tapi mesti ada hikmah nye kan?




Cerita tentang adik-beradik, memang dah lama aku nak letak entry 'Merah Puteh' my favourite kat TV3!







Tapi konflik adik-beradik dalam cerita ni takde kene-mengena langsung okay ngan my siblings! Takat cinta tiga segi. Tak kuasa!

Wednesday, April 29, 2009

Checklist

Hari ni tiba-tiba terasa rindu kat my wedding checklist yang telah lama dipinggirkan. Minggu lepas senang hati sekejap coz my parents went for Umrah. *tup*tup esok nak balik dah? Kenapa cepat sangat? Aduihhh...dah 10hari dah ke? Waaa...

Esok diorang sampai mesti soalan pertamanya "Kad kahwin dah siap belum?"

Actually I have 2sets of wedding invitation on my side - Reception @KL and one more in Negeri-9. Tak termasuk invitation card on the groom's side nun jauh di Utara. Yang itu Soon To Be Hubby buat sendiri ek cayang :p

Bila tengok-tengok balik banyak lagi rupanya! Arghhh... takut! Antaranya:

-wedding dress for reception
-wedding rings
-hantaran gifts
-hantaran cake
-MC & performances
-menu
-borang2,hiv test dan sewaktu dengannya!




Monday, April 27, 2009

Pelamin Nikah

Entah kenapa malam tadi timbul idea yang bernas lahir dari hati yang sedikit tamak mahukan sebuah mini-pelamin bagi upacara akad nikah. *kening dinaik-naik kan* hik hik.


Sewaktu dulu kakak-kakak saya semua sarung cincin kat dalam bilik. Boringggg! Apa yang saya mahu?? Semestinya sesuatu yang berbeza dengan zaman mak dan kakak-kakak saya! hehehe. Terus..kepakaran mencari material kawen-kawen ni saya lancarkan.

Ini yang saya jumpa dan membuatkan hati berbunga-bunga.


Cantik kan? Camni-lah!

For more www.akadnikah.com

Wedding Blog

Wow! I couldn't believe I managed to build this today! This is my second "blog" actually coz I couldn't remember the password to my original one! Hehe. And since I'm getting married soon, I decided to dedicate this one especially for the occasion...how lame is that!! Haha. I mean...look at the title!! Say what you want...I don't care :p

And to all my friends out there who haven't seen me for centuries, you guys can stalk me now to find out what I'm up to thru this blog okay! I'll be posting a lot of wedding stuff here...so drop me a line or two boys & girls!
See ya..